Γιόγκα: Όχημα για την χορτοφαγία;

Η επιλογή μιας χορτοφαγικής διατροφής σημειώνει ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο η χορτοφαγία δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ασκηθείς στη γιόγκα. Πολλοί γιόγκι είναι χορτοφάγοι και πολλοί γιόγκι τρώνε κρέας. Μπορεί να σου αρέσει να τρώς έτοιμο φαγητό γιατί βαριέσαι το μαγείρεμα  ή να τρώς μόνο φρούτα για εβδομάδες γιατί σε κάνουν να νιώθεις τέλεια. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Θα σου αναπτύξω μόνο μερικούς από τους λόγους που με οδήγησαν στην χορτογαφαγία και πώς οι ίδιοι λόγοι μπορούν να λειτουργήσουν και για σένα. Μπορεί να έχεις ήδη φίλους που είναι χορτοφάγοι ή να το σκέφτηκες κι εσύ μερικές φορές, αλλά πάλι να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστείς ένα ζουμερό μπέργκερ. Δεν θα σου πω ότι υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, αλλά σίγουρα όλα είναι δυνατά και αν θες κάτι πραγματικά μπορείς να το πετύχεις. Για μένα η γιόγκα έγινε το όχημα γι αυτή την αλλαγή.

Η Γιόγκα του σεβασμού: Ahimsa

Ahimsa (αχίμσα) είναι μία από τις πέντε ηθικές και κοινωνικές κατευθύνσεις για τους γιόγκι. Σημαίνει μη βία, σε όλες τις πτυχές της ζωής, από την σωματική μέχρι την ψυχική και συναισθηματική. Η γιόγκα μας διδάσκει να είμαστε ειλικρινείς, με σεβασμό, να φροντίζουμε τον εαύτό μας και τους άλλους και η Ahimsa είναι αναπόσπαστο μέρος αυτών των θεμελιωδών διδασκαλιών. Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος προσέγγισης στην Ahimsa στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις. Απλά με την πρόθεση να προκαλέσει λιγότερους πόνους, ο καθένας από εμάς μπορεί να φέρει μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στον κόσμο μας. Είτε είσαι έμπειρος στη γιόγκα είτε μόλις ξεκινάς η ενσωμάτωση της πρακτικής της Ahimsa μπορεί να σε οδηγήσει σε υπέροχα βήματα κι ένα από αυτά μπορεί να είναι και η χορτοφαγία. Γιατί η μη βία ορίζεται από ειλικρινή συμπόνια και αληθινή αγάπη για τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και για κάθε ζωντανό πλάσμα στη Γη. Έτσι ρώτησα τον εαυτό μου…

Αν έπρεπε να φέρεις το κρέας στο τραπέζι σου κάνοντας όλη τη «βρώμικη» δουλειά, θα συνέχιζες να το τρώς;

Θέλοντας  λοιπόν να ενσωματώσω περισσότερη αγάπη στη ζωή μου αποφάσισα για ένα μήνα να απέχω από το κρέας και στη συνέχεια να αποφασίσω αν αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσω. Και επειδή δεν ήξερα από που να αρχίσω, ρώτησα, έψαξα κι έμαθα πως το κλειδί ήταν να βρω αντικαταστάτη σε κάθε τι που θα άλλαζα. Προμηθεύτηκα λοιπόν όσο πιο πολλά λαχανικά και όσπρια μπορούσα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φυτικά ροφήματα, φυτικά βούτυρα και οτιδήποτε θα έκανε τη διατροφή μου όχι μόνο υγιεινή αλλά και ενδιαφέρουσα. Ακολούθησα σελίδες για χορτοφάγους και βίγκαν σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρώ πληροφορίες αλλά και κατάλληλες συνταγές. Σίγουρα δεν είναι εύκολο έχοντας μεγαλώσει με το κρέας συχνά στο τραπέζι να το πετάξω από την μια μέρα στην άλλη, αλλά έτσι είναι η αλλαγή. Θα σε δυσκολέψει στην αρχή, θα σε ξεβολέψει στην μέση αλλά στο τέλος θα σε δικαιώσει. Και δεν ήταν μόνο η συμπόνια προς τα άλλα πλάσματα που με παρακίνησε, αλλά και η συμπόνια προς τον εαυτό μου. Το να τρώω σωστά είναι μορφή αυτοσεβασμού. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα αναρωτηθεί αν αξίζε να τρώω κάτι που οι συνθήκες διαβίωσης του είναι πλέον αναμφίβολες ή μπορεί και επικίνδυνες για την υγεία μου.

Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενεργειά σου, όχι στο πώς να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου.» – Σωκράτης

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν και να με δικαιώσουν γι αυτή μου την απόφαση. Τι κέρδισα;

Ελαφρύτερο σώμα

Εστιάζοντας λοιπόν στο νέο χορτοφάγο εαυτό μου το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν τα επίπεδα ενέργειας. Ένιωθα το σώμα μου πιο ελαφρύ και ευκίνητο γεμάτο ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Ανακάλυψα ότι ήταν πολύ φυσικό γιατί η φυτική μου διατροφή είναι σάφως πιο εύπτεπτη από το σώμα σε σχέση με τη ζωική. Όσο περισσότερο δουλεύει το πεπτικό σύστημα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα τόσο λιγότερη ενέργεια περισσεύει για το υπόλοιπο σώμα.

Περισσότερη ενέργεια – Καλή διάθεση

Εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια για το σώμα βελτιώθηκε σημαντικά και η διάθεσή μου. Βεβαία σε αυτό συνέβαλε και η πιο λεπτή φιγούρα μου μιας και έχασα κάποια κιλά. Αλλά αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι το σώμα μου ξεπρήστηκε!

Η πρακτική μου στη γιόγκα βελτιώθηκε σημαντικά

Μπορούσα να κινηθώ καλύτερα ανάμεσα στις θέσεις χωρίς να νιώθω κάψιμο στους μυς. Αλλά και σε φυσικό επίπεδο έγινα πιο ευέλικτη και δεν ένιωθα πόνο ή ένταση στους μυς το πρωί όπως συνήθως. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι η κατανάλωση πρωτεϊνης κρέατος μπορεί  να οδηγήσει σε συσσώρευση αποβλήτων όπως το ουρικό και το γαλακτικό οξύ στους μύς, με αποτέλεσμα βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης και πόνο.

Βελτιώθηκε η διατροφή μου συνολικά

Στην αναζήτησή μου για αντικαταστάτες του κρέατος ανακάλυψα και πρόσθεσα πολλά ωφέλιμα τρόφιμα όπως τα όσπρια, το ταχίνι, το κάλε, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, το σπανάκι  αλλά και νέα μπαχαρικά όπως το  το κάρυ, το κάρδαμο, τον κουρκουμά  που εκτόξευσαν τις γεύσεις στα ύψη. Έγινα πιο συνειδητή στις επιλογές μου, ψάχνω πλέον την προέλευση γι αυτά που τρώω αλλά και κατά πόσο έχει αξία να τα φάω.

«Αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν.» – Wayne W.Dyer

Μετά από τρία χρόνια χορτοφαγικής διατροφής μπορώ να πω πως είναι μία από τις καλύτερές μου επιλογές. Το βλέπω κάθε μέρα πάνω μου αλλά το νιώθω και μέσα μου. Η γιόγκα μπορεί πραγματικά να σε οδηγήσει σε πολλές και ωραίες αλλαγές και μια από αυτές είναι και η διατροφή. Γιατί η γιόγκα δεν τεντώνει μόνο το σώμα σου αλλά και το νου σου. Ένας «τεντωμένος» νους έχει περισσότερο χώρο για νέες ιδέες, νέες εμπειρίες και δυνατότητες. Κι αν ανοίξεις τον ορίζοντα στο νου σου δύσκολα θα γυρίσει πίσω στις παλιές του διαστάσεις.

Ωστόσο η διαδρομή για την χορτοφαγία είναι καθαρά προσωπική επιλογή και επειδή το φαγητό είναι το καύσιμο για το σώμα σου, αν το επιλέξεις θα πρέπει να γίνει σωστά. Ενδεχομένως να ζητήσεις και την βοήθεια ειδικού προκειμένου να χαρείς τα οφέλη αυτής της αλλαγής και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην διατροφή σου.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το δοκιμάσεις!

Namaste

1,733 total views, 1 views today

Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *