Ηχοθεραπεία- Ηχομασάζ: Με την δύναμη του ήχου

Η θετική επίδραση των ήχων στον άνθρωπο και το περιβάλλον του έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ήχων στο σώμα το νου και την ψυχή, είχαν μελετηθεί ήδη από τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα, αλλά αναφέρονται και στα αρχαία κείμενα της Ανατολικής φιλοσοφίας. Ο Αριστοτέλης και ο Πυθαγόρας παρατήρησαν ότι ο ήχος και η μουσική, όταν χρησιμοποιούντο με τον κατάλληλο τρόπο, χαλάρωναν τη συσσωρευμένη ένταση και βελτίωναν την υγεία. «Εν αρχή ην ο λόγος» αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Το πνευματικό μάντρα «ΟΜ» στην ινδουιστική είναι ο ιερός ήχος, από όπου αναπτύχτηκε το σύμπαν.

Επίσης στο διαστημικό Σταθμό που περιφέρεται γύρω από την γη, επί 12 χρόνια, οι ψυχολόγοι της ΝΑΣΑ, επιβάλλουν στα πληρώματα να τραγουδούν ή να παίζουν ένα όργανο, κάθε μέρα επί 15-30 λεπτά, για την ψυχική τους ισορροπία και σύνδεση με την Γη.

Στην Ηχοθεραπεία, οι ήχοι που παράγονται, δημιουργούν δονήσεις, δηλαδή ηχητικά κύματα. Η δόνηση των ήχων εξαπλώνεται στο σώμα, όπως εξαπλώνονται οι ομόκεντροι κυματισμοί σε ήρεμο νερό, όταν πετάξουμε μία πέτρα.

Με τον τρόπο αυτό, τα κύτταρα του σώματος πάλλονται πιο ρυθμικά και αρμονικά και έτσι ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί του σώματος, που οδηγούν στην Χαλάρωση και Αυτοθεραπεία.

Σε σωματικό επίπεδο, οι ήχοι δρουν μέσω της  ακοής και της αφής.

Στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, οι ήχοι απευθύνονται άμεσα στα συναισθήματα, μέσω του λιμβικού συστήματος, χωρίς να γίνεται «λογοκρισία» από τη λογική.

Το Ηχομασάζ κατά Peter Hess®, είναι μία τεχνική χαλάρωσης, αποτελεί κομμάτι της Ηχοθεραπείας και έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στις παραδόσεις  άλλων λαών της Ανατολής π.χ. στην Ινδία, Κίνα και το μακρινό Θιβέτ. Εφαρμόζεται και διδάσκεται από την Γερμανική ακαδημία Peter Hess® και θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρισμένες μεθόδους Ηχοθεραπείας στο κόσμο.

Οι ήχοι των Θιβετιανών Ηχογαβάθων, (Tibetan Singing Bowls) και του Γκονγκ, δρουν χαλαρωτικά και εξισορροπητικά και έτσι υποστηρίζουν τη φυσική τάση του οργανισμού να επανέλθει σε αρμονία, σε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Με την χαλάρωση, μειώνεται η δράση του Συμπαθητικού νευρικού συστήματος, μειώνεται η έκκριση των ορμονών του στρες, οι οποίες προκαλούν άγχος, διαταραχές στον ύπνο, επεισόδια υπερφαγίας/λαιμαργίας, ταχυκαρδίες κλπ. Έρχεται σε ισορροπία ο νους και τα σώμα και αισθανόμαστε ηρεμία και ευεξία.

Οι Ηχογαβάθες είναι υψηλής ποιότητας, κατασκευάζονται από 12 μέταλλα και για την κατασκευή τους, απαιτούνται  32 ώρες εργασίας, από τέσσερις ειδικούς τεχνίτες. ‘Εχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και όταν κρούονται, εκπέμπουν ήχους σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να εξισορροπούν σταδιακά όλα τα όργανα του σώματος. Τα ηχητικά αυτά κύματα, μεταφέρονται μέσω του αέρα και απορροφούνται από το σώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό.

Τα κύτταρα του σώματος  εναρμονίζονται με τις δονήσεις, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και ορμονικής ισορροπίας, με αποτέλεσμα σταδιακά να:

  • Μειώνονται οι Μυϊκές, Νοητικές και Συναισθηματικές εντάσεις
  • Αυξάνεται η Παραγωγή Άλφα κυμάτων στον Εγκέφαλο και έτσι ηρεμεί ο νους και ελαττώνεται το άγχος
  • Απελευθερώνεται η δημιουργικότητα και η αποφασιστικότητα μας, γιατί λειτουργούν πιο συγχρονισμένα και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου
  • Εναρμονίζονται σταδιακά τα Ενεργειακά κέντρα (Chakras)
  • Αυξάνεται η αίσθηση Ευεξίας, η αισιοδοξία και η αποδοτικότητα.

Επίσης βοηθά συμπληρωματικά στην ανακούφιση από διάφορους πόνους, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι πλάτης, αυχένα, μέσης κλπ, λόγω χαλάρωσης του μυϊκού συστήματος αλλά και της ενεργειακής ροής.

Το Ηχομασάζ είναι η λύση επιλογής, για όσους θέλουν να χαλαρώσουν, αλλά δεν τους αρέσει το άγγιγμα των χεριών στο σώμα, το μασάζ ή τα έλαια. Βοηθά επίσης τους ανθρώπους που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και τους αρέσει να μένουν με τα ρούχα τους, κατά την διάρκεια μίας συνεδρίας.

Το  Ηχομασάζ κατά Peter Hess® γίνεται σε κρεβάτι μασάζ, όπου οι Ηχογαβάθες, τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος πάνω από τα ρούχα, με συγκεκριμένη διαδικασία και κρούονται με μία μαλέτα, ρυθμικά και απαλά.

Η εμπειρία είναι μαγευτική και αναζωογονητική.

Για το Olon Holistic Welbeing & Energy Balance

Κατερίνα Ραλλού Καρέλλα –Χημικός / Σύμβουλος Ολιστικής Ευζωίας και Ενσυνειδητότητας / Sound & Relaxation Therapist

www.olonbalance.gr

3,313 total views, 1 views today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *