Θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει το φαγητό ή να τρώει καταναγκαστικά αυτά που του επιβάλλετε;

Είναι δεδομένο ότι η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των ανθρώπων. Πόσες μάχες όμως αξίζει να δώσετε, για να πείσετε το παιδί σας να τρώει το φαγητό του, ενώ αυτό δεν θέλει; Και πόση πρόοδο καταφέρνετε μαλώνοντας, πιέζοντας, επιμένοντας;

Θεωρείτε ότι αν το παιδί σας δεν τρώει αρκετά δεν θα είναι υγιές.  Η ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να συντελεστεί, ακόμα κι αν τρώει λιγότερο από όσο εσείς κρίνετε απαραίτητο. Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι αλήθεια και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε από το περιβάλλον σας, όπου σίγουρα θα βρείτε κάποιους ενήλικες, που όταν ήταν παιδιά, τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με μακαρόνια, πατάτες και σοκολάτα.

Θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει το φαγητό ή να τρώει καταναγκαστικά αυτά που του επιβάλλετε; Ακόμα κι αν φάει μετά από την ατελείωτη γκρίνια σας, πόσο πολύ πιστεύετε ότι ευεργετήθηκε; Τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά στο να σταματούν να τρώνε, όταν δεν πεινάνε άλλο. Οι δύο τελευταίες μπουκιές που το πιέζετε να φάει  δεν προσφέρουν και τόσα μεταξύ μας, αλλά μαθαίνουν στο παιδί να αγνοεί το αίσθημα του κορεσμού ή της αηδίας, χάνοντας έτσι την ικανότητα αυτορρύθμισής του.

Σταματήστε να ελέγχετε κάθε μπουκιά του. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του. Η υγιεινή διατροφή δεν καθορίζεται μόνο από την ποσότητα και το είδος των τροφών τις οποίες καταναλώνει κανείς, αλλά και από το πώς συνδέει  την απόλαυση με την τροφή και πώς μαθαίνει να εμπιστεύεται το σώμα του σχετικά με το φαγητό.

Ανησυχούμε πάρα πολύ πλέον για το φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί λόγο ανησυχίας,  είναι η πίεση που ασκούμε στα παιδιά και η ανάγκη μας να ελέγχουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής τους. Αν προσφέρετε στα παιδιά σας ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, χαλαρώστε. Ακόμα κι αν δεν το τρώνε τώρα, στο μέλλον οι διατροφικές του συνήθειες θα αλλάξουν. Αν αναπτύσσονται, είναι υγιή και χαρούμενα, κάνετε το σωστό.

Κείμενο: Βασιλική Χολέβα

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *