Βότανα: 5 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε!

Πριν αρκετά χρόνια έπεσε στην αντίληψη μου, μέσω μιας φίλης, ένα κουτί με κινέζικα βότανα. Στην κορυφή του ανέγραφε έναν τριψήφιο αριθμό και στο πίσω μέρος την σύνθεση μιας φόρμουλας που την βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία του ορμονικού της συστήματος.

Γράφει η Ρένα Πασχάλη

Θέλοντας να μάθω περισσότερες πληροφορίες με έφερε σε επαφή με τον άνθρωπο που την συμβούλευε αναφορικά με την λειτουργία των βοτάνων. Με έκπληξη ανακάλυψα ότι τα περισσότερα βότανα είναι βασικά για την δημιουργία των συνδυασμών ήταν η “αγγελική”, το “σπαθόχορτο”, τα “τζίτζιφα”, τα “μανιτάρια”,η “κανέλα”, η “γλυκόριζα”, η πιπερόριζα”,τα “νεράτζια”, τα “μούρα” και πολλά άλλα. Δεν ακούγονται και τόσο κινέζικα σωστά;

Όλα αυτά τα βότανα τα έχουμε στην Ελλάδα και μάλιστα από τα αρχαία χρόνια. Αναφορές στα βότανα γίνονται στους αρχαίους Ασκληπιό και Ιπποκράτη και μετέπειτα στην Βίβλο. Φυσικά το πρώτο μέλημά μου δεν είναι να αποδώσω ευθύνες για την καταγωγή των βοτάνων ούτε να μιλήσω για την ελληνικότητά τους.

Μου δημιουργείται όμως η εξής απλή απορία. Γιατί αυτοί και όχι εμείς; Γιατί να μην μπορούμε και εμείς να καλλιεργούμε και να εμπορευόμαστε βότανα; Αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση με το γεγονός ότι η Ελλάδα μας με αυτό το κλίμα και αυτό το έδαφος που είναι ικανό να καλλιεργήσει εύκολα όλα αυτά τα βότανα δεν κάνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντί να καλλιεργεί βαμβάκι… θα μπορούσε να καλλιεργεί βότανα.

Τα τελευταία πολλά χρόνια ευτυχώς πάρα πολύς κόσμος έχει στραφεί σε πιο εναλλακτικές μορφές ιατρικής. Ψάχνει, διαβάζει και ενημερώνεται για πράγματα που στο παρελθόν ήταν κοινά μυστικά. Φυσικά αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους γιατί μπορεί μέσα σε όλο αυτό το ψάξιμο κάποιος να χαθεί, να αποπροσανατολιστεί και να λάβει λανθασμένες απαντήσεις. Η παραφιλολογία είναι ατελείωτη με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται όλο το τεράστιο σύστημα που μας προσφέρει η φύση. Βότανα πλασάρονται ως πανάκια για όλες τις ασθένειες, και φυσικά αφήνουν τον κόσμο απογοητευμένο και έτοιμο να απορρίψει οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικών μεθόδων αλλά και να στραφεί ακόμα περισσότερο ως προς τα χημικά σκευάσματα.

1.Κανένα βότανο δεν λειτουργεί ως μονάδα, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε συνδυασμό από μίνιμουμ άλλων τριών βοτάνων για να είναι αποτελεσματικό. Οι παλαιότεροι γνώριζαν πάρα πολλά για την χρήση των βοτάνων, τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους διατροφή αλλά και σαν τρόπο ίασης πολλών ασθενειών. Δυστυχώς αυτή η γνώση έχει πια χαθεί, δεν υπάρχει αναφορά, δεν υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν και κατέχουν όλη αυτή την γνώση.

Δεν είναι θέμα άγνοιας, είναι θέμα αποκοπής από τις πηγές. Δεν έχουμε ιδέα για όλα αυτά γιατί δεν έχουμε αναφορά σε αυτά. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα μετά από πέντε μέρες που θα δοκιμάσει κάποιο βότανο. Οι άνθρωποι έχουν κόψει την όποια επικοινωνία-σύνδεση μπορεί να είχαν με τέτοιες πηγές-γνώσεις. Άλλωστε η καθημερινότητα επιτάσσει άμεσες παρεμβάσεις που συνήθως βρίσκουμε σε χημικά σκευάσματα και όχι φυσικά. Οτιδήποτε είναι φυσικό θέλει απλή λογική, υπομονή και ενημέρωση.


2. Τα βότανα είναι τρόπος ζωής, δημιουργούν ισορροπία στην επικοινωνία όλων των οργάνων. Καμία άσκηση, κανένας διαλογισμός δεν επιφέρει την ισορροπία που δίνουν τα βότανα στον οργανισμό. Τα βότανα βοηθούν όλα τα όργανα ενεργειακά και τα κάνουν να λειτουργούν καλύτερα. Δεν χρειάζεται κανένας πρωταθλητισμός, καμία κόπωση, απλά να γνωρίζουμε.

3. Βότανα μπορούν να πάρουν όλοι, μεγάλοι μικροί, αδύνατοι, χοντροί, σε θεραπεία ή όχι, γυμνασμένοι ή αγύμναστοι. Η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει την ομοιοπαθητική η την οποιαδήποτε θεραπεία. Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή σκόνης είτε σε κάψουλες. Διαλύονται σε νερό.

4. Τα βότανα είναι ιδιοσυστατικά. Πρέπει να προτιμούμε αυτά τα βότανα που δεν έχουν άμεση ενέργεια. Η άμεση ενέργεια των βοτάνων ανάγεται στην θεωρία του ying-yang δλδ έχω πονοκέφαλο-περνάει πονοκέφαλος, που σημαίνει άμεσα. Τα βότανα που πρέπει να παίρνουμε θα πρέπει να ανάγονται στην θεωρία των πέντε στοιχείων όπου η ίαση είναι βαθύτερη πιο χρονοβόρα και αλλάζει μέχρι και το dna του οργανισμού μας.
5.Οι αλλαγές δεν έρχονται σε μια μέρα! Κάθε άνθρωπος έχει την δική του ανταπόκριση ως προς αυτά. Όλοι όσοι παίρνουν βότανα θα απολαύσουν σταδιακά την θετική ενέργεια των βοτάνων. Φανταστείτε ότι μας παίρνει χρόνια για να καταστρέψουμε ένα κομμάτι του οργανισμού μας, γιατί λοιπόν να μην μας πάρει άλλα τόσα για να τα φτιάξουμε;

Στην γειτονική μας Γερμανία οι Γερμανοί πληρώνουν τους Κινέζους, που έχουν μεγάλη ιστορία στην βοτανολογία να πηγαίνουν και να καλλιεργούν με την τεχνογνωσία τους εκτάσεις με βότανα τα οποία συσκευάζουν και πωλούν όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη..
Οι Έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με τα βότανα και να τα θεωρούν ξεπερασμένα γιατροσόφια και ματζούνια μια άλλης εποχής ενώ η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου, τρέφεται από αυτά, οι Πανεπιστημιακές κλινικές της Κίνας χρησιμοποιούν μόνο βότανα για την ίαση των ασθενών και βελονισμό.

Αν αποφάσιζε ένας ιδιώτης ή το κράτος να ασχοληθεί με την παραγωγή βοτάνων θα ήμασταν αν όχι η πρώτη χώρα τότε ίσως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή βοτάνων (κυρίως λόγω προϊστορίας και γραπτών). Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην Αθήνα όπως οι Τζιτζιφιές για παράδειγμα που είχαν τους καρπούς των δέντρων σε αφθονία ελεύθερους στους δρόμους και αντί το κράτος να τους εκμεταλλευτεί έκοψε όλα σχεδόν τα δέντρα. Τα τζίτζιφα είναι ένα από τα σπουδαιότερα βότανα στην κινέζικη βοτανολόγια. Δεν είναι αστείο που μετά από κάθε πυρκαγιά η υποχρεωτική αναδάσωση περιλαμβάνει την φύτευση πεύκων που είναι τα πιο τοξικά δέντρα στην φύση; Τα πεύκα δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο δέντρο να ευδοκιμήσει δίπλα τους εξ αιτίας της υπερβολικής τοξικότητας των πευκοβελόνων.

Η ενασχόληση με τα βότανα δεν ανάγεται στην σημερινή αντίληψη ίασης και εξισορρόπησης του οργανισμού. Ανάγεται σε μια μακρόθυμη συμπεριφορά με σταδιακή αλλαγή τρόπου σκέψης και την απόλυτη αποδοχή ότι τα χημικά φάρμακα δεν είναι τίποτα άλλο παρά χημικές συνθέσεις βοτάνων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα βότανα, την χρήση αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους μπορείτε να βρείτε μέσω της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και τον Νίκο Μαυρομάτη.

2,104 total views, 2 views today

Rena Paschali

Rena Paschali

H Ρένα Πασχάλη δούλεψε στον 9.84 radio και σε Lifestyle περιοδικά καλύπτοντας στήλες πολιτισμού ενώ κατέλαβε διευθυντικές θέσεις σε ανεξάρτητες παραγωγές και με συνεργασίες όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα κ.α. Τελευταία στροφή στην καριέρα της αποτελεί η αναζήτηση νέων ταλέντων στο χώρο της μόδας. Το FASHION WELLNESS είναι για εκείνη ένα ακόμα στάδιο που συνδυάζει μια σειρά από γνώσεις κάτω από ένα συγκεκριμένο πρίσμα.